Поддържайте интензитета между RPE от 11-14 (скала от 6 до 20).
Поддържайте интензитета между RPE от 11-14 (скала от 6 до 20).

Поддържайте интензитета между RPE от 11-14 (скала от 6 до 20).

Повтарящите се движения могат да бъдат проблематични, така че използвайте разнообразие във всички дейности.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

астма

Ограниченията, свързани с астмата, както и много други хронични състояния, зависят от тежестта на състоянието на клиента. Важно е да се разбере, че астмата сама по себе си не е противопоказание за упражнения; въпреки това, тези, които страдат от астма, трябва да получат медицинско разрешение преди да започнат режим на упражнения. Лекарят ще разбере по-добре какво може да предизвика астма на клиента и може да предпише специфични лекарства за смекчаване на тези тригери. Като цяло упражненията са от полза за тези с контролирана астма.

Насоки за упражнения

Насърчавайте правилната и непрекъсната хидратация преди, по време и след тренировка.Удължете периодите на загряване и охлаждане извън общите препоръки.Поддържайте интензивността ниска (преди точката, в която дишането стане предизвикателство).Помислете за упражнения в басейн, тъй като въздухът е влажен и може да намали вероятността от атака.Насърчавайте три до четири дни в седмицата на аеробна активност. Включете тренировки за съпротива няколко дни в седмицата, като се стремите към един до три серии от 15-20 повторения.Намалете интензивността на дейността на вашия клиент, ако забележите появата на симптоми на астма.Поддържайте връзка с лекаря по първична медицинска помощ на клиента и докладвайте за всички атаки.Когато е възможно, насрочване на тренировъчни сесии в средата до късно сутринта (поради естественото освобождаване на кортизол през деня).

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Предпазни мерки

Ако пациент с астма се възстановява от пристъп или инфекция, упражненията трябва да се избягват.Не позволявайте на клиент да тренира, ако неговите или нейните симптоми са лошо контролирани.Следете времето, както и нивото на замърсители и алергени във външна среда, тъй като те могат да предизвикат атака.Уверете се, че вашият клиент има своя спасителен инхалатор или лекарство по всяко време.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Рак

Тази категория хронични състояния е изключително сложна, тъй като има много видове рак, всеки със свой собствен път на лечение. За много пациенти с рак способността да участват в упражнения ще зависи до голяма степен от тяхната ежедневна издръжливост (психична и физическа), здраве и къде се намират в своето пътуване. Някои лечения за рак могат да засегнат белите дробове и сърцето, така че преди да започнете дори най-консервативните програми за упражнения, свържете се с лекаря на клиента, за да разберете кои дейности се считат за безопасни и кои трябва да се избягват (American Cancer Society, 2012). 

Насоки за упражнения

Попитайте лекаря за първична медицинска помощ на клиента за препоръки и противопоказания за упражнения.Започнете бавно и постепенно увеличавайте продължителността (опитайте се да не се фокусирате върху интензивността на упражнението).Осигурете чести почивки и периоди на хидратация.Поддържайте интензитета на светлината на умерен и регулирайте въз основа на текущото здравословно състояние на клиента и нивото на умора.Използвайте по-леки тежести и поддържайте повторенията между 10 и 15.Съсредоточете се върху правилната техника и включете подходящи периоди за загряване и охлаждане.Ако клиентът изпитва изтръпване на краката или затруднено изпълнение на упражнения за балансиране, опитайте да използвате стационарно колело или да ходите на открито (в зависимост от времето), за да избегнете увеличаване на риска от падане.Не насърчавайте плувните дейности с клиенти, които имат оголена кожа, която наскоро е била третирана с радиация или заздравяваща след операция.Винаги насърчавайте балансирана диета и редовна консумация на течности.

(American Council on Exercise, 2014; American Cancer Society, 2012)

Предпазни мерки

Клиенти с нисък брой червени кръвни клетки не трябва да тренират, докато не бъдат одобрени от лекар.Клиенти с нисък брой на белите кръвни клетки или тези, които приемат лекарства, които потискат имунната система, може да не искат да тренират в обществено заведение.Клиент, който има температура, не трябва да тренира.Не се препоръчват упражнения за тези, които имат електролитен дисбаланс поради често повръщане или диария. Попитайте лекаря на клиента за разрешение, преди да възобновите дейността.Наблюдавайте отоци в глезените, наддаване на тегло и задух в покой или при ограничена активност. Незабавно съобщете тези симптоми на лекаря на клиента.Избягвайте упражнения над умерено ниво и използването на големи тежести. Ако клиент има рак на костите, имайте предвид остеопорозата.Имайте предвид, ако клиентът приема лекарства за разреждане на кръвта, тъй като те могат да причинят повишени синини и кървене; следователно избягвайте дейности, които увеличават риска от падане.

(American Council on Exercise, 2014; American Cancer Society, 2012)

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се определя като дисфункция на белодробната система и често включва хроничен бронхит, емфизем и дори астма. Въпреки че насоките за работа с този тип клиенти варират между организациите, най-малкото, преди да започнете тренировъчна програма, потвърдете, че вашият клиент е бил прегледан от лекар, разрешен за физическа активност и са му дадени препоръки за подходящи дейности и/или дейности, които да избягвате . Вероятно е клиентите с ХОББ да приемат лекарства, които могат да повлияят на реакцията му към упражненията. Потвърдете тези странични ефекти при лекаря на клиента. В зависимост от тежестта на ХОББ на индивида, той или тя може да се наложи да тренира в официална клиника за белодробна и респираторна рехабилитация, а не под ръководството на здравен и фитнес специалист.

Указания за минимални упражнения

Препоръчайте плувни дейности, тъй като това позволява на клиентите да вдишват влажен въздух и да избягват да предизвикат атака.Включете аеробни дейности с ниска интензивност и ниско въздействие три до четири дни в седмицата за 30 до 50 минути на сесия. Помислете и за периодичната активност.Включете упражнения за трениране на съпротива няколко пъти седмично (един до три серии от 15-20 повторения).

Предпазни мерки

Ако клиентът изпитва силна умора, препоръчайте почивка от дейността и продължете бавно, когато умората се подобри.Следете за гадене, виене на свят, задух, болка или неравномерен пулс по време на тренировка. Ако тези симптоми се появят по време на тренировка, незабавно прекратете сесията.Избягвайте да тренирате на студено или в замърсени места.

Диабет

Диабетът е група заболявания, характеризиращи се с висока кръвна захар в резултат на дисфункционално производство на инсулин, действие на инсулин или и двете. Има три вида диабет: тип 1, тип 2 и гестационен диабет, който се проявява по време на бременност. Необходимо е да работите със здравния екип на вашия клиент, за да създадете възможно най-ефективната и безопасна програма за упражнения. За да започнете, получете медицинско разрешение за всеки клиент с диабет.

Диабет тип 1 е състояние, при което тялото атакува бета клетките на панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Клиентите с тази форма на диабет се нуждаят от инсулинови инжекции (или помпа) за регулиране и управление на нивата на кръвната захар. Изследванията все още не са разкрили специфична роля на упражненията за контролиране на нивата на кръвната захар, свързани с диабет тип 1; въпреки това знаем, че упражненията помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и подобряват функционалния капацитет. С други думи, упражненията все още се препоръчват.

Насоки за упражнения

Насърчавайте редовните и последователни аеробни (с ниско въздействие) упражнения три до пет дни в седмицата.Поддържайте интензитета между RPE от 11-14 (скала от 6 до 20).Избягвайте продължителни упражнения, тъй като това увеличава риска от ниска кръвна захар.С течение на времето постепенно увеличавайте сесията на упражненията до 30 минути.Включете тренировки за съпротива два до три дни в седмицата (един до три серии от 15-20 повторения) за клиенти, които не изпитват усложнения.Насърчавайте правилната хидратация.

Предпазни мерки

Насърчавайте правилната грижа за краката, тъй като тези хора могат да получат невропатия.Намалете приема на инсулин или увеличете приема на въглехидрати преди тренировки.Дръжте сок или бонбони под ръка в случай на ниска кръвна захар.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет и обикновено се проявява като инсулинова резистентност, което означава, че клетките спират да използват инсулин правилно. За да се преборят с този проблем, хората обикновено се назначават на перорални лекарства. При по-тежки случаи се предписва инжекционен инсулин. Както при пациенти с диабет тип I, е необходима пълна медицинска оценка и подходящи диагностични изследвания. Получете разрешение от лекар и всякакви препоръки за упражнения от доставчика на първична медицинска помощ или ендокринолога (Американска диабетна асоциация, 2017).

За разлика от диабет тип 1, изследванията постоянно показват значителни ползи от упражненията за тези с диабет тип 2. Упражненията помагат за намаляване на телесното тегло, контролират холестерола и намаляват триглицеридите. Освен това упражненията намаляват риска от коронарна артериална болест, инсулт и периферно съдово заболяване.

Насоки за упражнения

В зависимост от здравето на клиента и управлението на неговия диабет, насърчавайте аеробни упражнения с ниска до умерена интензивност, пет до седем дни в седмицата в продължение на 40-60 минути (също в зависимост от физическото състояние на клиента). Работете до 300 минути на седмица.Включете упражнения за съпротивление два до три дни в седмицата (два до три серии от осем до 12 повторения). Започнете с упражнения за съпротивление с телесно тегло и напреднете.Включете осем до 10 многоставни упражнения за всички основни мускулни групи.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Предпазни мерки

Уверете се, че кръвната захар на клиента е стабилна и контролирана.Избягвайте упражненията, ако клиентът е необичайно уморен или страда от остро заболяване.Наблюдавайте и обръщайте внимание на признаците и симптомите на хипогликемия (например глад, сърцебиене, тревожност, объркване, замъглено зрение, главоболие, тахикардия, тремор, конвулсии, синкоп, кома).

Следните са противопоказания за упражнения за пациенти с диабет:

Кръвна глюкоза >250 mg/dl и кетони в урината за диабет тип 1Кръвна глюкоза >300 mg/dl без кетони за диабет тип 1Клиенти с диабет тип 2 могат да участват в упражнения, ако се чувстват добре и са правилно хидратирани.Клиенти с диагностицирано или подозирано сърдечно-съдово заболяване, пролиферативна ретинопатия, тежко бъбречно заболяване, загуба на усещане в краката, остро заболяване, инфекция или треска, трябва да избягват тежки упражнения с висока интензивност.

Докато диабет тип 1 се появява най-често в детството, а диабет тип 2 обикновено възниква в зряла възраст и е свързан с липса на физическа активност и лоши хранителни навици, гестационният диабет се появява по време на бременност. Това състояние е резултат от инсулинова резистентност, но симптомите обикновено отзвучават след раждането на бебето. Въпреки това, засегнатите майки са изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота. Това състояние може да бъде решено и чрез диета, упражнения и, ако е необходимо, инсулинови инжекции. За тези клиенти е най-добре да работят в тясно сътрудничество с акушер-гинеколог на клиента и да следват установените насоки и препоръки за пренатални упражнения.

Увреждания

Тази категория хронични състояния е може би най-сложната, тъй като уврежданията могат да включват широк спектър от проблеми, като неконтролирана хипертония, някои сърдечни заболявания, прогресиращи заболявания като множествена склероза, инсулт, церебрална парализа, мускулна дистрофия, увреждане на сетивните нерви, депресия и Повече ▼. За да се справите най-добре с упражненията и тези състояния, първата стъпка е винаги да получавате медицинско разрешение и да идентифицирате какво е в обхвата на вашата практика, за да се справите ефективно и безопасно. Второ, за да работите с клиенти, живеещи с конкретно увреждане, трябва да научите за самото състояние. Насоките за упражнения често варират между организациите и между специфични увреждания. Например, не е подходящо да се пише програма за пациент с хипертония и след това да се използват същите или подобни насоки за клиент, който е прекарал инсулт.

Освен това наличието на увреждане често е придружено от други съпътстващи заболявания. Работата в тясно сътрудничество с друг медицински персонал, свързан със случая на всеки клиент, ще ви помогне да проектирате и изпълните програма за упражнения, която минимизира потенциалните отрицателни ефекти и усложнения.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът или недостатъчно активната щитовидна жлеза е дисфункция на щитовидната жлеза, характеризираща се с редица симптоми, включително изтъняване на косата, силна умора, наддаване на тегло, забравяне, бавен пулс, задълбочаване на гласа, непоносимост към студ, нередовен менструален цикъл, безплодие, запек, депресия/тревожност и суха или сърбяща кожа. Това състояние е особено разочароващо за клиенти, които искат да отслабнат. Слабо активната щитовидна жлеза влияе директно върху скоростта на метаболизма и може да доведе до забавянето му. Хипотиреоидизмът обаче не е противопоказание за упражнения.

Насоки за упражнения

Насърчавайте аеробната активност, тъй като тя изгаря калории и подпомага циркулацията.Добавете упражнения за съпротива, за да помогнете за изграждането на чиста тъкан и да ускорите метаболизма.Насърчавайте балансирана диета.

Предпазни мерки

Клиентите с това състояние често страдат от изключителна умора. Не забравяйте да балансирате упражненията с почивката.Депресията също е компонент на хипотиреоидизма. Упражнението ще подобри настроението, но наблюдавайте клиента си и го насочете към подходящ персонал за психично здраве, ако е необходимо.

Остеопороза

Остеопорозата се дефинира като „костна минерална плътност (BMD), която е 2,5 стандартни отклонения или повече под средната стойност за млади възрастни“ (American Council on Exercise, 2014). Както показват изследванията, физическата активност е от решаващо значение за поддържането на здравето на костите; следователно, редовното натоварване с тежести играе роля в първичната превенция. Както при всяко хронично заболяване, ако се чувствате неудобно или нямате опит в работата със специални групи, свържете се с лекаря на вашия клиент.

Насоки за упражнения

Следните насоки са за клиенти с остеопороза и са предназначени да помогнат за предотвратяване на прогресията на заболяването.

Включете аеробни упражнения с тежести три до пет дни в седмицата и упражнения за съпротивление два до три дни в седмицата (започнете с един до три серии от 15-20 повторения; прогресирайте до осем до 12 повторения, за да насърчите силата и увеличаването на костите плътност).Поддържайте интензивността на умерено ниво както за аеробни, така и за упражнения за съпротива. Това зависи от клиента, тъй като някои може да са в състояние да понасят по-високо ниво на интензивност.Стремете се към 30- до 60-минутни сесии.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Предпазни мерки

Не включвайте papillor измама упражнения, които засилват болката.Избягвайте упражнения с резки експлозивни сили или такива със силно въздействие.Избягвайте упражнения, които включват усукване, гръбначна флексия, батут, хлъзгави подове и отвличане или привеждане на бедрото срещу съпротивление.

(Американски съвет за упражнения, 2014 г.)

Независимо от това какви условия срещате при работата си с клиенти, важно е винаги да получавате медицинско разрешение от лекаря на всеки клиент, преди да препоръчате какъвто и да е режим на упражнения. Работата с хора, които се занимават с хронични заболявания, изисква от вас да поддържате последователна и редовна отворена линия на комуникация между клиента и неговия или нейния здравен екип. Въпреки това, ако не се чувствате комфортно да работите с който и да е клиент с хронично заболяване, използвайте професионалната си преценка и се обърнете към други здравни и фитнес специалисти, които имат повече опит с тези видове състояния.